Svojevrstan Blog prije svega!

Hosting, što je to ?

ŽELITE LI SAČUVATI VRIJEME, NOVAC I ŽIVCE ?

Dizajnlab.com u suradnji sa partnerima predstavlja besplatan hosting koji morate isprobati jer je u mnogo čemu bolji i brži od većine koje ćete platiti te nastaviti plaćati iz godine u godinu i to ne u malim iznosima, dok će ovako povoljna opcija ostati za Vas potpuna nepoznanica kao što se nama dogodilo.
Mi smo dugo tražili – zato smo se odlučili o tome reći par riječi te Vam na taj način sačuvati vrijeme, novaca ali i živce. U tom dugogodišnjem pretraživanju i traganju stekli smo zanimljive partnere koje ćemo Vam na našim web stranicama predstaviti.

ŠTO JE JAKO VAŽNO KAD BIRATE HOSTING ?

Evo par činjenica na koje morate obratiti pažnju kad tražite hosting partnera tj. hosting providera, ali i par marketinških trikova kojima hosting kompanije pridobivaju vašu pažnju i na kraju vaš novac.

– brzina servera kojima se hosting služi i gdje su smješteni ti serveri ?

– koliko vam zapravo prostora treba za vašu web stranicu?

– koliko je brza podrška kad dođe do problema?

TRIKOVI KOJIMA HOSTIG KOMPANIJE PRDOBIVAJU VAŠU PAŽNJU
-niska cijena za prvu godinu korištenja, a poslije nabiju cijenu – a vi ako ne znate seliti stranice osuđeni ste plaćati preveliku cijenu . Zašto bi?

-GoogleAdwords, Yahoo, Bing – promotivnim kuponima – koji vrijede samo za SAD ( a to vam ne kažu odmah !)

-promotivna cijena odnosi se na samo jednu web stranicu ! Znači ne možete imati addon domene, subdomene i ograničavaju vam mail box prostor na minimum.

-dobra većina ne podržava besplatne domene kao što su: oo.gd, es.nf, ar.nf, cc.nf, in.nf, it.nf, mx.nf, ro.nf, ru.nf, uk.nf, webs.nf, .tk – nudeći vam besplatnu registraciju domene .com .net .info …. za prvu godinu, a poslije vam opet nabiju cijenu !

…za sada mi to pada na pamet na prvu … ima toga još … dopišem kad se sjetim 🙂

Naravno, treba uzeti u obzir kakvu web stranicu imate i što je sve potrebno za njezino nesmetano prikazivanje, kako ne biste zakupili hosting ( prostor na Internetu ) s bijesnim mogućnostima i karakteristikama koje nikad nećete iskoristiti.

Zašto biste plaćali nepotrebne resurse kad vam ne trebaju?

Cilj je pronaći optimalan hosting za vašu web stranicu bez pretjerivanja ni u radnim tj. tehničkim karakteristikama hostinga ali niti u cijeni.

Ako malo pretražite malo Internet u potrazi za hostingom, vjerojatno ćete naići na slijedeći popis hosting providera koji su uvijek negdje na vrhu: * pogledati članak – Best Web Hosting Services of 2018

1.

2.

3.

4.

 

sa cijenama od 0,90 $ – 8 $ MJESEČNO  i to je zapravo odlična cijena – ali – ALI -samo za prvu godinu korištenja, a poslije prve godine cijene se penju u prosjeku 5,99-15,99$ MJESEČNO i više ovisno o strategije privlačenja klijenata ( promociji i marketingu) i o zahtjevnosti web stranice. U gornjem tekstu govorimo o najčešće korištenom tipu hostinga – a to su Shared web hosting paketi.

SHARED WEB HOSTING ILI DIJELJENI HOSTING

Ovdje je riječ o hosting platformi gdje je jedan fizički server sa svim svojim performansama (obilježjima tj.resursima) djeli više korisnika. Drugim riječima svaki korisnik dobije dio servera sa svim pripadajučim uslugama hostinga, a to su : diskovni prostor, mjesečni promet, broj email računa, FTP računa, baza podataka itd. Isto tako više korisnika dijeli i resurse koji utječu na rad servera kao što su RAM i CPU, Apache server, MySQL server i mail server. Ovo je najekonomičnija vrsta hostinga zato što se i troškovi dijeli na više korisnika zato se ovaj hosting i zove dijeljeni hosting.

… da skratim priču.

Prednosti dijeljenog hostinga puno su veće od nedostataka, optimalno gledajući za većinu prosječnih korisnika. Izuzetno niska cijena shared web hostinga je najveća prednost ovog tipa hosting usluge i zbog toga je i najčešća pružana usluga od strane hosting providera. Za ovu vrstu hosting usluge nisu vam potrebna velika tehnička znanja drugim riječima ne trebate sami održavati server. Sve se odigrava kroz jednostavno upravljačko sučelje (kontrolni panel-cpanel), pomoću kojeg možete lako postaviti web stranice na server, kreirati email račune i baze podataka.

NEDOSTACI dijeljenog hostinga – shared hostinga

Nedostaci su sasvim logični i odnose se na ograničene resurse s kojim se svaki  korisnik ponekad suoči jer radi web stranice nekog drugog korisnika njegva stranca će usporiti učitavanje, nemogućnost instaliranja nekih potrebnih modula, nedovoljno resursa za promet ako je neki drugi korisnik s zahtjevnijim stranicama već iskoristio taj resurs. Također je nedostatak i u sigurnosnim problemima jer postoji mogućnost da neki neoprzan korisnik zarazi server pa budući da se dijel i ostali korisnici budu ugroženi, a njihove web stranice napadnude ili hakirane. Ali ovdje moram napomenuti ako imate dobrog i provjerenog hosting providera ( davatelja hosting usluge) to se vrlo rijetko događa i sanira prije neko dođe uopće do vas.

ALTERNATIVE WEB HOSTINGA

Neka druge solucije kod izbora web hostinga su VPS hosting ili Dedicated server hosting, Reseller web hosting, Web hosting na cloud tehnologiji… , ali to je sasvim druga priča.

NAŠE ISKUSTVO I PREPORUKA ZA WEB HOSTING

Isprobali smo i domaće i strane hosting providere – mislili da je bolje imati hosting u hrvatskoj i da je to bolje za naše stranice – ok, možda ima nešto istine u tome jer su web stranice brže ali i puno skuplje nego hosting sa serverima u Europi, Engleskoj ili Americi. Današnje tehnologije CDN servisi (Content Delivery Network) ruše sve granice i doista nije važno gdje su serveri smješteni – važno je da su brzi i kvalitetnih performansi.

OD DOMAĆIH HOSTING POSLUŽITELJA ISTAKNUT ĆEMO :

  •  AVALON D.O.O. – Ovaj portal koristi i preporučuje AVALON web hosting i smješta preko 16.000 webova tvrtki širom Europe. Egzistira od 1997.godine i bio je naš privi izbor.   Odličan hosting provider nešto skuplji. S ovim hostingom neće pogriješiti to je sigurno. Jedan od najboljih hostinga u Hrvatskoj   ako ne i najbolji.

 

  •  STUDIO4WEB – za nas su bili otkriće ! Savršen omjer kvalitetnih servera i cijene ali ono najbolje od svega je tehnička podrška. Nema situacije koju ne riješe i to brzo i profesionalno. Topla preporuka – odličan domaći hosting provider.

 

OD STRANIH HOSTING POSLUŽITELJA ISTAKNUT ĆEMO :

  •     iFastNet – Savršen omjer kvalitetnih servera i cijene ali ono najbolje od svega je tehnička podrška. Sve što mi volimo kao i u       gronjem slučaju.

 

  • SITEGROUND – Isto kao i iFastNet – najboji omjer cijene-kvalitete-brzine-odlična podrška ali skuplji.

 

  • A SMALL ORANGE – Fenomenalan strani hosting partner. Skuplji, ali ako imate zahtjevne stranice, nemate dileme oko cijene/kvalitete to je to. Podrška kvalitetna, brza … serveri na najvišim standardima – drugačiji hosting ako si ga možete priuštiti ne tratite više vrijeme na potragu hosting partnera.

 

  • WPENGINE.COM – Ako volite i radte u WordPressu. Volite eksperimentirati i novac vam ne igra ulogu odličan hosting platforma za vas. Podrška na nivou – spremni za učenje to je hosting za vas.

 

  • BLUEHOST – Još jedan odličan hosting za WordPress platformu. Vrijedi ga isprobati i usporediti s ostalima. Vlasnik Bluehost-a je isti kao i još jednog, možda i najpoznatijeg imena za pružanje hosting usluga – HostGator.com – međutim hostgator.com spada u najefitinije hostinge pa samim time nudi i drugačije performanse u svojim hosting paketima. Naprede WordPress web stranice će vjerojatno patiti od nedostatka naprednih postavki.

Ovo je rezime naših dobrih iskustava, ona loša smo naravno zaboravili 🙂 na vama je da ostatak priče proučite i odlučite.


Ako želite znati više o CDN ( Content Delivery Network)  pročitajte naš članak – ŠTO JE CDN ?

Pogledajte našu najnoviju ponudu – WEB STRANICA S REZERVACIJSKIM SUSTAVOM

Pogledajte također naše web uratke – IZRADA WEB STRANICA – PORTFOLIO

Leave a Reply

Your email address will not be published.