Svojevrstan Blog prije svega!

Što je CDN ?

CDN ( Content Deliver Networks) – u skoro doslovnom prijevodu ( koliko je to moguće ) znači – distribucija podataka, obično statičnog sadržaja kao što su fotografije, css, Javascript programa i drugih strukturalnih komponenti koje za svoj rad zahtijevaju puno vremena i samim time usporavaju rad web stranica. Znači, takav statičan sadržaj koji se rijetko mijenja šalje se putem mreža koje su kreirane na osnovu geografskog i nekih drugih specifičnih kriterija čijom se primjenom uvelike ubrzava protok informacija Internetom do krajnjeg korisnika. Web stanice se učitavaju puno brže jer se sadržaj web stanice ne učitava uvijek ispočetka i informacije (sadržaj) ne putuje  relacijom, originalni server —>krajnji korisnik, nego se podaci hvataju na krajnjim serverima ( CDN )  koji su geografski bliži krajnjem korisniku. Znači podaci su spremljeni kao na nekom oblaku ili oblacima  “Clouds” koji je najbliži krajnjem korisniku zbog toga brže podaci do njega i dolaze.

ŽAŠTO  JE CDN  POTREBAN VAŠOJ WEB STRANICI ?

DNS bez sumnje drastično ubrzava učitavanje vaše web stranice, čime ona postaje atraktivna posjetiteljima ali i tražilicama. Imajte to u vidu!
CDN omogućava distribuciju informacija sa više servera, time se smanjuje mogćnost prekidanja veze, čineći vašu web stranicu STABILNIJOM i ZDRAVIJOM
Brzo učitavanje web stranica pruža posjtetelju sasvim novi doživljaj pregledavanja web sadržaja. Duže se zadržavaju na web stranci i češće se vraćaju.
CDN čini vašu web straicu bržom i atraktivnijom za korisnike. Ako želite zadovoljiti standarde tražilica  i dobro se pozicionirati na Internetu CDN je neophodan.

Najvažnijih razloga zašto koristiti  CDN je taj što CDN  definitivno unaprjeđuje  iskustvo korisnika tj. posjetitelja vaših web stranica.

Web stanice koje koriste CDN se jednostavno brže učitavanja u pregledniku krajnjeg korisnika.  Kao što svi već znamo – BRZINA JE VAŽNA !

Zadnja istraživanja su pokazala da ako se web stranica ne učita za 2s-3s korisnik odlazi dalje i izgubili ste potencijalnog kupca. Brzina učitavanja web sadržaja postaje ključan i u SEO domeni te pozicioniranju na tražilicama. Ako vam je web stanica spora teško da će se pobiti na Google ili Yahoo, Bingu i dr. tražilicama.

Zašto bi trebali ozbiljno razmisliti o brzini učitavanja vaše web stranice ?

 

 

Brzo i ugodno iskustvo pregledavanja vaše web stanice jedan je od razloga zašto će se posjetitelj vratiti ponovo. Korisnici imaju veliki izbor kada pregledavaju sadržaj na Internetu i  spore web stanice će izazvati samo frustracije i korisnik će odmah otići dalje u potrazi za informacijama do kojih može brže doći – što je i prirodno – svi smo to iskusili. Brze web stanice bolje prilagođene današnjim standardima i potrebama korisnika Interneta  će pretvoriti u posjetitelja vaše web stranice, a posjetitelja u kupca vaših proizvoda i usluga. Brzina učitavanja web stranice omogućit će mu da se bolje fokusira na sadržaj web stranice ( što je i cilj izrade web stanice ). Na taj način ste povećali vjerojatnost da se posjetitelji, doista vrate i postanu vaši članovi ili kupci. Nitko ne voli gledati u ekran i čekati da se slike napune i napokon dođu do željene informacije. Drugi važan razlog je SEO. Kao što sam već napomenula Google i druge poznate tražilice sve više uzimaju u obzir brzinu učitavanja web sadržaja kao važnu činjenicu  prilikom  razvijanja svojeg   ranking algorithm.

Stvar je vrlo jednostavna, a znači da će brže web stanice biti bolje rangirane u pretraživanju Interneta tj.  prilikom korištenja poznatih tražilica.

Kao jedne od hvale vrijednih pružatelja DNS usluga su : MaxCdn, Cloudinary Managment, CloudFlare….

Leave a Reply

Your email address will not be published.